Pozitivne muzičke vibracije Niša

Nije to ta detelina!

March 9, 2012 by Nikola Marković  
Filed under Nis-Music

Mesecima se rešavam da napišem koju reč, tačnije ličnu ali i kolektivnu (im)presiju, o nedavno projektovanom megalomanskom klubu o kojem se dugo pričalo na prostorima Niša. Isprovociran odnosom prema posetiocima, dođoh na ideju da analitičkim putem zaključim, šta je to tako „Ajriš“ i tako „Pab“ u Zelenoj tvorevini koja se nedavno, poput svemirskog broda spustila na tradicionalni kej.

Pošto smo mi južnjaci nekako navikli, da sve što je novo primamo oberučke, na trenutke zaboravljajući na sve ono staro što nam je nekad bilo sastavni deo života, i sam sam danima pred otvaranje cupkao i nadletao ovu tvorevinu, radujući se nailazećim danima i skupljajući crkavicu da se na otvaranju pošteno okrepim nekim Ginisom ili Kilkenijem, kao što i jeste red u Irish pubovima po belom svetu.

Prvi pokušaj:
Otvaranje.
Ja: Predstavnik prosečne studentske klase, sin radničke klase, unuk radničke klase. Prihod? Dedina penzija. Prvog u mesecu proporcionalno sa penzijom raste i samopouzdanje. Pre otvaranja popiti par piva u parku, ostatak potrošiti u novootvorenom pabu.
Prosečan čuvar paklenih vrata, savremeni kerber aka Obezbeđenje paba!?
Siguran sam da mali nema više od jedne crvene. Šta će mi takav unutra. Da sedi celo veče uz jedno pivo. Selekcija. Dezinfekcija, Destudentizacija.

-Gde si pošo?
-Pa unutra!?
-Kolko imaš godina?
-Dvadeset i jednu.
-A ok. Sve je rezervisano, sačekaj malo ispred…

Aha važi, odoh u kafanu da utolim svoju bol jer ne udjoh u veličanstvenu palatu.

Misija neuspela

Pokušaj broj dva.
Iskoristivši svoj nekadašnji bokeški naglasak, pokušavam par nedelja kasnije, da kao totalni stranac u gradu probam da testiram ljubaznost prema gostima.

Dobro veče, može li se unutra. Eo sad doputovasmo brat i ja, pa nam rekoše ođe je neko dobro mjesto za provod, a i mi velimo da potrošimo neki keš.

-Momci, sve je rezervisano, sačekajte malo ispred.-reče kerber ispred praznog ajriš paba u pola 12 uveče.

-Što veliš, rezervisano, pa unutra nema nikoga!?- nastavljam dok pored mene bez problema ulaze dve prilično oskudno obučene dame.

Oćeš da nikad ne uđeš unutra-nastavi tip bacajući ogromnu senku na mene.
-Neka neka, idem neđe drugo- izgovaram dok se povlačim, razmišljajući o tome kako ni Ircima ovde nije mesto.

Misija neuspela.

Ispijajući pivo ispred pomenutog mesta, i gledajući čas u reku a čas u klijentelu koja je tek kad bi ispunila sve uslove kao u rijaliti šou ulazila u svemirski brod, odlučio sam da trećeg pokušaja neće ni biti. Nakon što su mi prijatelje izbacili sa svirke niškog ska benda zbog nedostatka zaliha novca za nove i nove ture, došao sam na ideju da treći pokušaj zaista bude u Irish pubu.
Zvao se Four Bells i nalazio se u Beču. Irski naglasak zaječao je iz šanka. Dve nasmejane konobarice i jedan malo smoreni šanker dugajlija, utrkivali su se ko će prvi da me pita šta ću.
One Kilkeny.
Ok.Just a moment…
Here u are.
Grazie.
Prego..

Dok je sa reprodukcije starinskog radija pičila Kleptonova Lejla ja sam se stapao sa izrezbarenim šankom, lutao očima po ispijenim bocama Jamesona, i ulivao u sebe gorkoslatku crvenkastu tečnost. Razmišljao sam o jugu. O komercijali. O kompleksima. Na kraju krajeva i o tome da sam hiljadu kilometara daleko od kuće, a osećam se tako domaće.
„Nije zlato sve što sija“- izgovorio sam sebi u bradu razmišljajući o nišlijskom fensi pabu.

O autoru Nikola Marković

Student književnosti na Filozofskom fakultetu u Nišu. Veliki obožavalac R'n'R muzike i borac za opstanak iste. Aktivni ispijač piva na mestima gde dobra muzika pušta korene. Nada se da će u budućnosti za Nis-music.net izveštavati sa Kube.

Komentari

12 Dva komentara u "Nije to ta detelina!"

 1. NoQuarter on Sat, 10th Mar 2012 11:24 am 

  Svaka cast za tekst… Ja licno sam se nadao da ce otvaranje irskogA paba pruziti neku alternativu i konacno neko mesto gde stvarno vredi trositi vreme… Ocekivao sam nesto slicno onome sto postoji u Sokobanji a odatle sam uvek kuci poneo samo pozitivne utiske. Ono sto smo dobili je upakovani bullshit sa zelenkastim detaljima i jbnm lav pivom… A sito sa "atitudom" na vratima je vrh. :D Jadno je koliko je ovo drustvo bolesno ali sta ces… Na kraju krajeva – It´s all about the benjamins…

 2. Natasa on Sat, 10th Mar 2012 12:19 pm 

  Svaka cast na tekstu!

 3. wallpapers on Sat, 10th Mar 2012 3:47 pm 

  procitajte ovo: http://www.juznevesti.com/kolumne/Vitomir-Ognjano...

 4. Kinaski on Sun, 11th Mar 2012 4:01 pm 

  Ok. Ali postoji i opsti utisak. Ako sinoc 30 ljudi stoji kao marva ispred cekajuci da udje u nesto sto se zove Irish Pub, znaci da ne stima bas sve. Naravno da sam teski lokal patriota i mrzim da pljujem po nasem gradu, ali niko ne moze da me ubedi da ovom gradu manjka samo malo kulture i stila u nekim segmentima

 5. kinaski on Sun, 11th Mar 2012 4:02 pm 

  pardon, ne manjka*

 6. vlayko on Wed, 14th Mar 2012 8:46 pm 

  hahahahaha… nikola burazere svaka ti dala:)
  vodim te u irski pab (real one) :*

 7. neki_tamo on Sat, 17th Mar 2012 5:48 pm 

  bulls-fucking-eye bro! užas od malograđanštine..

 8. vgqwggwib on Thu, 25th Aug 2016 11:41 pm 

  YMYONI xhlnodliwdwm, [url=http://waphddzcfqfq.com/]waphddzcfqfq[/url], [link=http://brclsbhgmwce.com/]brclsbhgmwce[/link], http://ifuotqndmhgw.com/

 9. aafvltkle on Sun, 4th Sep 2016 5:29 am 

  9CR5Uh awbunnlijhgs, [url=http://zomxbhyylmvc.com/]zomxbhyylmvc[/url], [link=http://oashtozzpopa.com/]oashtozzpopa[/link], http://mrquxslajwlg.com/

 10. xqrgdepccc on Thu, 29th Sep 2016 10:35 pm 

  LvzG3J unsptpzulhbo, [url=http://vchssiontjmg.com/]vchssiontjmg[/url], [link=http://qyqppzpdcwjg.com/]qyqppzpdcwjg[/link], http://plryxgwuesgq.com/

 11. retin a on Sat, 1st Oct 2016 4:23 pm 

  retin-a,

 12. vardenafil on Sat, 1st Oct 2016 4:33 pm 

  buy vardenafil,

Kaži i ti svoje mišljenje. Komentar je uvek dobro došao ;-) .