Nova se bliži, gde u provod?

Nova se bliži, gde u provod?

Poznato je da Nišlije vole da se dobro provesele, čak i bez povoda. Kada je, međutim, u pitanju praznik koji se širom čitavog sveta slavi na istovetne načine, ni stanovnici Niša ne zaostaju. Mnogi od njih vole da ovih dana, uprkos svemu, ipak ostanu u svom gradu i to vreme iskoriste družeći se sa prijateljima i posećujući klubove u kojima, bar što se muzike tiče, mogu da nađu ono što im srcu leži. Svakako, ima i onih koji Novu godinu dočekuju na trgu, ali i onih koje ni finansijska situacija ne sputava da tokom praznika nekud otputuju.

Dosadašnja iskustva

Iako je novembar već dobrano zagazio u svoj tok, još nema nagoveštaja od prvog snega, pa samim tim ni bilo kakvog znaka da je kraj godine jako blizu. Ako se setimo prošle godine, barem u pogledu Niša, imamo situaciju koja i nije bila pohvalna po rokenrol. Iako su gradske vlasti odlučila da u susret izađu svima, podelivši za Novu godinu žanrove, Nišlije su se pomalo obrukale. Mada, dobar izgovor svi mogu tražiti u izuzetnoj hladnoći koja ih je sprečila da izmile na ulice. Bilo kako bilo, i onih je nešto više od hiljadu ljudi, ipak svedočanstvo da rokenrol još uvek nije potpuno mrtav. Tada nas je na trgu zabavljao čuveni Kerber, a nešto kasnije Nišlije su ugostile i mnoge iz okolnih gradova, kada je za pravoslavnu Novu nastupila Ceca. Binu na keju, na kojoj je bilo izvanredne elektronske muzike, nažalost nije posetilo više od nekoliko desetina ljudi.

Hoće li biti proslave na Trgu?

Pa, znajući navike organizatora, ovo je uvek delikatno pitanje. Stoga ostaje nedokučivo skoro do poslednje sedmice decembra. Ono što sigurno znamo, jeste da je do sada uvek bilo, ali ćemo sačekati zvanične informacije Grada. Ono što još sigurnije znamo jeste da bismo voleli da nam grad posete ljudi, makar upola od onilikog broja kada nam u avgustu odzvanja džez. I još nešto. Ko je ljubitelj Balaševićevog zvuka, dan pred Novaka može se uputiti u Beogradsku arenu na veliki koncert, koga smo se iskreno svi uželeli. Ako odlučite da i ostanete i dočekate Novu 2017. u Beogradu, u nadi da ćete naći zabavu, preporučujemo vam da posetite beogradnocu.com i informišete se o dešavanjima u tom gradu. Ako putujete van granica, dobro isplanirajte svoj novčanik. Ako, kao i mi, još uvek ne znate šta ćete, popričekajte još malo, sigurno će se pojaviti informacije o proslavama na trgu, niškim parkovima, klubovima i kafanama. Blagovremeno ćemo vas izvestiti i ažurirati podatke.

Klubovi sve omiljeniji

Da li zbog izostanka dugoročnog plana, tek može se reći da su Nišlije poslednjih godina sve više pristalice one ideje: “Pa hajd da posedimo kod mene, pojedemo, popijemo, pa možemo da se pustimo do…“. E, sad, to “do“ može ponekad da unese komplikacije, jer je svako mesto gde bi i želeli da provedu nastavak večeri, rezervisano nekoliko dana unapred. “Happy hour“ sistem uz prethodno plaćenu kotizaciju je i dalje popularan metod, ali ga sve više menja, nešto skuplja cena karte nego “običnim danima“ na ulazu u klub i standardna cena pića. Ovo i nije tako loša opcija za sve one koji žele da oslušnu bilo svog grada. Pa tako za sve koji su bliski rok i elektronskoj muzici, postoje mesta poput Feedbacka, Splunge-a, Saloona, Sanseta.

Ostati kod kuće nije greh

Kako prolaze godine, uvidite da ste euforiju novogodišnjih noći preživeli više desetina puta tokom godine. Stoga, čak i ako u toj večeri ne nađete zabavu, a po prirodi ste ljubitelji, to nije veliki problem. Već ćete se u narednim danim snaći, a mi vam iskreno savetujemo da do srži “iscedite“ ovu godinu i iskoristite narednih mesec i po dana. Jer kako ono, valjda Lorka, reče, “nikad se mlađi nećemo sresti.“